Vegan diet – En enkel guide

Att vara vegan innebär att man avstår från användningen av animaliska produkter, särskilt i kost och en tillhörande filosofi som avvisar djurhandel. Skillnader kan göras mellan flera kategorier av veganism. Kost veganer avstår från att konsumera animaliska produkter, inte bara kött utan också ägg, mejeriprodukter och andra animaliskt härledda ämnen. Termen etisk vegan tillämpas ofta på dem som inte bara följer en vegansk diet utan förlänger filosofin till andra delar av deras liv och motsätta sig användningen av djur för något ändamål. En annan term är miljö veganism, som avser att undvika animaliska produkter på grund av att djuruppfödningen är miljöskadlig och ohållbar.

Donald Watson myntade termen vegan 1944 när han grundade Vegan Society i England. Till att börja med använde han det som ”icke-mejeri vegetarian”, men från 1951 definierade Vegan society det som ”den lära att människan ska leva utan att utnyttja djur”. Intresset för veganism ökade under 2010-talet, särskilt under senare hälften. Fler veganska butiker öppnade och veganska alternativ blev alltmer tillgängliga i stormarknader och restauranger i många länder.

ROLIGA VEGAN T-SHIRTS

Okategoriserad

Vegan – DAM

249kr

Okategoriserad

Vegan – HERR

249kr

Mat att undvika som vegan

Kött och fjäderfä: Nötkött, lamm, fläsk, kalvkött, häst, orgelkött, vildkött, kyckling, kalkon, gås, anka, vaktel, etc.

Fisk och skaldjur: Alla typer av fisk, ansjovis, räkor, bläckfisk, kammusslor, bläckfisk, musslor, krabba, hummer, etc.

Mejeri: Mjölk, yoghurt, ost, smör, grädde, glass, etc.

Ägg: Från kycklingar, vaktlar, strutsar, fiskar etc.

Bi produkter: Honung, bi pollen, etc.

Djur-baserade ingredienser: Whey proteinpulver, kasein, laktos, äggvita, gelatin, Koschenillsköldlus eller karmin, isinglas, Schellack, L-cystein, animaliskt härledda vitamin D3 och fisk-härledda omega-3-fettsyror.

SLUTSATS:
Veganer undviker att konsumera djurkött, animaliska biprodukter eller livsmedel som innehåller en ingrediens från animaliskt ursprung.

Mat att äta som vegan

Hälso-medvetna veganer ersätter animaliska produkter med växtbaserade ersättningar, såsom:

Tofu, tempeh och seitan. Dessa ger ett mångsidigt proteinrikt alternativ till kött, fisk, fjäderfä och ägg i många recept.

Baljväxter: Mat som bönor, linser och ärtor är utmärkta källor till många näringsämnen och fördelaktiga växtföreningar.

Nötter: Speciellt oskalade och ej rostade sorter, som är bra källor till järn, fiber, magnesium, zink, selen och vitamin E.

Frön: Speciellt hampa, chia och linfrö, som innehåller en bra mängd protein och fördelaktiga omega-3 fettsyror.

Kalciumberikad växtmjölk och yoghurt: Dessa hjälper veganer att uppnå sina rekommenderade kalciumintag. Välj sorter som också är berikade med vitaminerna B12 och D när det är möjligt.

Alger: Spirulina och chlorella är bra källor till fullständigt protein. Andra sorter är bra källor till jod.

Näringsjäst: Det här är ett enkelt sätt att öka proteinhalten i veganrätter och lägga till en intressant ostliknande smak. Välj vitamin B12-berikade sorter när möjligt.

Fullkorn, spannmål: Dessa är en stor källa till komplexa kolhydrater, fiber, järn, B-vitaminer och flera mineraler. Spelt, teff, amarant och quinoa är speciellt högproteinalternativ.

Grodda och fermenterade växtfoder: Ezekiel bröd, tempeh, miso, natto, surkål, pickles, kimchi och kombucha innehåller ofta probiotika och vitamin K2.

Frukt och grönsaker: Båda är bra mat för att öka ditt näringsintag. gröna bladgrönsaker som Pak choi, spenat, kale, Källfräne och senap grönsaker är särskilt höga i järn och kalcium.

SLUTSATS:
Dessa minimalt bearbetade växtfoder är bra tillägg till ett veganskt kylskåp eller skafferi.